. Ma Ervin napja van.
Vágó István kontra TV2 - Fővárosi Bíróság
2012-01-12 09:56:01
Vágó István kontra TV2 - Fővárosi Bíróság

Vágó István kontra TV2 - Fővárosi Bíróság

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseli Vágót abban perben, melynek első tárgyalása ma délután lesz a Fővárosi Bíróságon.  A TV2 (MTM-SBS Televízió Zrt.) hitelrontásért perli a közkedvelt  televíziós személyiséget.  A TV2  szerint hitelrontás, hogy Vágó azt nyilatkozta, hogy  politikai oka is lehetett a TV2-ből való eltávolításának. Ma talán megtudjuk,  hogy miért  nem volt elég a TV2-nek egy Vágót cáfoló nyilatkozat, miért akart pereskedni? Manapság mindenki érzékenyebb azokra a helyzetekre, amikor véleményeket akarnak elhallgattatni, kérdés, hogy a bíróság hogyan ítéli meg a történteket.


Vágó Istvánnak másfél éves TV2  munkát követően 2010 novemberében kellett távoznia a csatornától.  - A TV2 programigazgatója Kiss Péter, akkor azt nyilatkozta, hogy  "a TV2 műsorterveiben nem szerepel olyan formátum, mely igazán illeszkedne István személyéhez és kvalitásához".


Aztán a  Demokratikus Charta pécsi szervezetének rendezvényén Vágó annak a véleményének adott hangot, hogy  politikai okok is lehetnek a döntés hátterében, mivel  távozása után "egy jobboldali sajtótermék hirtelen a TV2 hirdetőjévé vált", ami csatornának nagyobb bevételt hozott, valamint   a Hír Tv-ből jött egy újságíró, aki  magas beosztást kapott a Tények című műsorban. A TV2 ezt követően beperelte a kvíz mestert hitelrontásért.


A TV2 korábbi közleménye arra utal, hogy  nem ért egyet Vágó Istvánnal azzal, hogy csak egy vélemény hangzott el, amit felkapott a sajtó : "Miután a TV2 korrektül elszámolt Vágó Istvánnal, egy ideig türelmesen figyeltük a televízió ellen indított rágalomhadjáratát, amelyet legtöbbször légből kapott összeesküvés-elméletekkel színezett, de néhány nyilatkozatával túl messzire ment, így a TV2 vezetése úgy döntött, a bíróság előtt számoltatja el az ex-kvízmestert valótlan állításaiért. " 


Vágó István lesz az első olyan televíziós, aki várhatóan egy évekig tartó, nyilvános, politikával kapcsolatos  harcba kezd egy országos kereskedelmi csatornával.  A Fővárosi Bíróság dr. Pataki Árpád bírót jelölte ki a per lefolytatására. (Pataki nevéhez számos közérdeklődésű ügy fűződik, ő volt az a bíró, aki az Élet és Irodalom "nemtaggyűlési" jegyzőkönyvek perében első fokon az ÉS-nek adott igazat)


A Fővárosi Bíróságon a tárgyalóterem előtt  várakozva,  megtekintettük az igen érdekes  aznapi tárgyalási listát, melyen Torgyán Józseftől Bálint Antóniáig, több közismert személynek is peres tárgyalása volt ma.  Vágó István perére a médiaképviselőkön kívül más is kiváncsi volt, eljött Szegvári Katalin, Gréczy Zsolt és dr. Strasser Tibor.

 

Még a tárgyalás előtt tettünk fel néhány kérdést Vágó Istvánnak és jogi képviselőjének dr. Desics Péternek (TASZ):


Ügyvéd úr, voltak-e per megelőző eljárások, egyeztetések, próbálkoztak-e mediátori eljárással? 


          A TV2 semmivel nem keresett meg minket.
 

Mire számítanak legrosszabb és legjobb esetben, és meddig tarthat ez a per?

 

Legjobb esetben és reményeink szerint elutasítják a felperesi keresetet, legrosszabb esetben  megállapítják a jogsértést és a hárommillió forint nem vagyoni kártérítést. Mivel szakértői bizonyítás nem lesz, így várhatóan egy vagy esetleg két tárgyalás alatt, úgy  6-8 hónap alatt befejeződhet első fokon az ügy.

 

 
Pista, mit tettél volna, ha megmutatták volna részedre azt az állítólagos nézők körében végzett felmérést, amire hivatkozott a TV2, mikor megváltak tőled?

 

Rosszul esett volna, de nem fogadtam volna el, mert ez alapján nem lehetett volna a szerződést felbontani. De mivel nem mutatták meg, így az a véleményem alakult ki, hogy az én eltávolításom beleillik a TV2 körül történtek sorába.
 

Ha az általad felsorolt „politikaközeli” okokra, aminek köze lehetett eltávolításodhoz kaptál volna észszerű magyarázatot aTV2-től, akkor változott volna a véleményed?

 

          Hát lehet erre magyarázatot adni? Ezek tények!

ITT FOLYTATJUK TÁRGYALÓTERMI RÉSZLETEKKEL, FÉNYKÉPEKKEL....

 

Korábbi internetes hozzászólásokból:
 
"Gabe Walker 2011.08.04. 23:44:46
Kiábrándító, hogy ebben az országban egy Vágó István kaliberű és tudású embernek ilyen sorsa van. Tőlünk nyugatabbra alig találni olyant, aki felkészültségben vagy tudásban megközelítené és még azokat is nagy becsben tartják. Nem pert kéne a nyakába varrni, hanem az elkaszált pályáját kéne visszabillenteni, mert még ha nem is kvíz, de egy beszélgetős műsorban jó lenne viszontlátni.
Szánalmas, hogy csak nálunk mérik politikai hovatartozásban egy ember értékét.
 
mendson 2011.08.05. 05:56:45
Mielőtt itt Vágó István megújulási képtelenségét elfogadnátok. Nem Vágós István megújulásának hiányával van a baj, hanem azzal, hogy a kertévék tucatszám vásárolják a mindenféle licenszeket és hozzá akarják hülyíteni a nézösereget -ahogy a kommentekből látható szép sikerrel. Vágó ez ellen tiltakozott sokszor és próbálta a szar műsort kijavítani több kevesebb sikerrel. Na és a konfliktusai innen származnak. A hazai kertévék vezetői hihetetlen mértékben korlátozzák saját önálló müsorkészítésüket ötleteléseiket. A mélységet jól mutatja a legújabb valóságsó mely licenszgazdája egy török tv társaság. Értjük ugye?
 
Pistie 2011.08.05. 09:11:44
@szódabár: " A mostani megszólalása szerintem hab a tortán, a TV2 vezetését jobboldalisággal vádolni elég nagy tájékozatlanságra és rövidlátásra vall. A nemzetközi médiára, de még a hazaira sem nagyon jellemző, hogy a jobboldal felé elfogult lenne."

Te most ugye csak viccelsz? Vagy tényleg ennyire megvezethető vagy?

Nézz utána, hogy a közmédiában és a tv-2-n mennyi a hírekben a kormánypárti / ellenzéki politikusok megszólalásának az aránya. Nagyjából 80/20%, a választásokon elért nagyjából 60/40 helyett (ami persze már ennyi sincs).
Aztán nézd meg, hogy ezek a megszólalások milyen kontextusban vannak: Fidesz: CSAK jó, Mszp: CSAK rossz kontextus. Tehát a fidesz mellett mindig mosolygós arcok, míg a másik oldalon csak a börtönbezárásokról. Közben azért olyan sok mszp-s nem ül börtönben, fog ennyi a Fideszből is egy kormányváltás után..
Abba nem megyek bele, hogy az M1 esti híradóban miért Orbán lánya nyilatkozik "véletlen".
Abba sem érdemes, amiről a cikk is részben szól, hogy politikai tisztogatások vannak. A beszélgetős műsorokból egyből a kormányváltás után elküldték a "kellemetlenül kérdező" műsorvezetőket, és az M1-en (milyen érdekes) egy fideszes képviselő lett a műsorvezető. Persze ezt nem mondták, csak ha utána néz az ember látja. Ő nyilván kellemesen alákérdez a meghívottaknak, nem úgy, mint mondjuk Mészáros Antónia..

Szóval azt mondani, hogy a tv nem jobboldali.."
 
Vágó István Hírhatárnak adott korábbi nyilatkozatait ITT és ITT olvashatják.

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>