. Ma Gedeon napja van.
TAXIS tüntetés november 2-án 13 órakor
2011-10-25 21:12:26
TAXIS tüntetés  november 2-án 13 órakor

TAXIS tüntetés november 2-án 13 órakor

Épp huszonegy év telt el a taxis blokád óta. Most ismét eljött a taxisok napja. A Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete (TGFSZ) sajtótájékoztatón közölte, hogy taxis demonstrációt szerveztek 2011. november 2-án 13 órás kezdettel. Körülbelül 1000 taxi  indul az Albertirsai útról a belváros irányába, és egészen a Hősök teréig  mennek,  rendőrségi biztosítással.


A 21 évvel ezelőtti taxis blokádról a Zalaegerszegi Hírhatár Online emlékezett meg.  ITT olvashatják az írást.   


Pest megyei Hírhatár Online oldalunkon ITT olvashatják a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének sajtóközleményét. 


A Fővárosi Hírhatár Online ITT adott hírt az eseményről.

 

Fárbás Tiborral, a Taxi Gépjárművezetők Független  Szakszervezetének alelnök-szóvivőjével beszélgettünk:

 

 

Mi az oka annak, hogy ez az esemény nem MTI hír?


- Azzal szembesültünk már másodszorra, hogy a Magyar Távirati Iroda nem akarja napi hírként közzé tenni sajtóközleményünket. Helyette felajánlották, hogy csatlakozzunk az Országos Sajtóirodához, ahol a sajtóközleményeket le lehet hívatni. Ehhez azonban sok adminisztrációs feltétel teljesítése szükséges, a regisztrációtól kezdve  sok egyéb papírhalmaz gyártásig. Mindez egy kicsit macerásnak tűnik a 21. században, de természetesen hajlandóak vagyunk erre is, annak érdekében,  hogy a közvéleménnyel meg tudjuk ismertetni híreinket. Az MTI már korábban is elkövetett komolyabb baklövést szeptember 21.-i demonstrációnk alkalmával. Akkor arra hivatkoztak,  hogy a mi közérdekű érdekvédelmi szervezetünk csak nemrég alakult meg és ezért nem közlik a híreinket. Nem tudom, hogy az MTI-nek milyen jogosultsága volt erre, ráadásul a szakszervezetünk közel 10 éve létezik, csak az alapszabály módosítás miatt a bírósági bejegyzésnek friss volt a dátuma. Mikor már perrel való fenyegetésnél tartottunk, akkor kiküldtek egy újságírót és két forgatócsoportot a Felvonulási térre. Ilyen világban élünk…   Most azt mondja nekünk az MTI, hogy megjelenik a hír, de mi azt nem láthatjuk, mert azt csak az látja, aki előfizető.


Ma ennyi jelent meg az MTI oldalon 13 óra után: „A Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete (TGFSZ) forgalomlassító demonstrációt tart jövő szerdán, mert megszakadtak a tárgyalásaik a fővárossal - jelentette be Farkas Zsolt elnök sajtótájékoztatón kedden Budapesten. A TGFSZ a fix taxi tarifát szeretné bevezettetni, erre 2004 óta az önkormányzatnak - mint árhatóságnak - törvény által biztosított joga van.


16 óra után. pedig bővítették a hírt ezzel:


    A fix tarifa bevezetésére 2004 óta az önkormányzatnak - mint árhatóságnak - törvény által biztosított joga van - mondta az érdekvédő a budapesti sajtótájékoztatón. Tájékoztatása szerint a tárgyalásokon az önkormányzatot a főpolgármester megbízásából Komáromi Endre - egy taxis társaság ügyvezetője - képviselte, aki az utolsó, október 4-i ülésen fél óra múltán elhagyta a helyszínt.
    A budapesti taxisok a megélhetésükért küzdenek - mondta az elnök. A tarifák száma több tucat, ezeket szeretné a TGSZF egységesíttetni, és fix tarifaként kihirdettetni. "A politika viszont ezt áremelésnek fogja fel, és nem támogatja" - tette hozzá.
    Farkas Zsolt azt mondta, minden taxisnak kényszer, hogy egy fuvarszervezővel leszerződjön, különben nincs elég munkája. A fuvarszervezők viszont nyomottan tartják az árakat, sok tarifát alkalmaznak, hiszen a taxisoktól beszedett franchise-díjból így tudnak jól megélni. A önkormányzat - mint árhatóság - csak a maximális viteldíjat szabályozza - magyarázta.
    A taxisok másik problémája, hogy a több kocsival fuvarozó vállalkozók csak részmunkaidőben alkalmazzák a sofőröket, akik ettől függetlenül, éhbérért, napi 12-14 órát dolgoznak.
    A jövő szerdai megmozdulással erre a tarthatatlan helyzetre hívják fel a figyelmet. A rendőrség által ezer autóra engedélyezett forgalomlassító demonstráció a kőbányai Hungexpo parkolójából indul, érinti az Erzsébet hidat és a Lánchidat, majd a Nyugati felüljárót. A tiltakozók a Váci és a Dózsa György úton át érkeznek meg a Hősök terére. A demonstrálók egy csoportja menet közben elviszi a szakszervezet követeléseit és javaslatait Tarlós István főpolgármesternek."


Beavatna a technikai részletekbe?  


- Párhuzamos sávokban körülbelül 8 méteres követési távolságot betartva, vagy 1000 taxis alkotja majd november 2-án a körülbelül 1000 méteres  konvojt. Az  elején és a végén rendőri felvezetést kapunk, a kereszteződéseket pedig kihelyezett rendőrökkel fogják biztosítani. Nincs annyi motoros rendőrük, amennyit mellénk kellene állítani. Lassú lesz a menet, 20 km/óra sebességgel fogunk haladni. A keresztező utakon várhatóan a Hungária körút teljesen bedugul, ahogyan a Keleti Pályaudvar és  környékének becsatlakozási útvonalai is, a nagykörút és a kis körút szintén. Ahogy jövünk visszafelé, az Astoria, az Alagút a Lánc híd.….Nagyon komoly közlekedési káosz lesz, és ez „csak” ezer autó!


Várhatóan meddig tart a demonstráció?


- A rendőri vezetőkkel úgy saccoltunk, amikor ezt számoltuk, hogy körülbelül 13 órától 15.30-ig tarthat amíg beérünk a Hősök terére. 


 

Hogy zajlott a demonstráció jogi előkészítése?


- Először a BRFK-ba kellett elmenni a Teve utcába, ott van egy osztály, amelyik azzal foglalkozik, hogy az előre bejelentett demonstrációkat engedélyezteti. Ha folyamatos mozgásban van a demonstráció, akkor közlekedési szakemberek véleményét is kikérik, akik az épületen belül egy másik osztályon dolgoznak. A törvény szerint 48 órája van a rendőrségnek arra, hogy a rendőr-főkapitány is jóváhagyja a már kidolgozott projektet. A szakszervezet elnöke már konkrét útvonallal és elképzeléssel ment oda, és ha formálásra volt szükség, akkor azt már közösen tették meg. Természetesen mindezt úgy, hogy a szakszervezeti jogok ne sérüljenek.  A számokon kellett változtatni, mi nem ezer, hanem több taxit szerettünk volna az utcára terelni, de azt mondták, hogy jelen helyzetben ezt próbáljuk meg kevesebbel, hiszen ekkora méretű konvojt még a rendőrség sem vezényelt le soha.


Mikor kapták meg ezt az engedélyt?


Múlt hét pénteken egy órakor.

 

 

 Ez az engedély azt jelenti, hogy a demonstráció biztos megtartható? Ezt már senki nem vonhatja vissza?


- Láttunk már csodákat. Reméljük, hogy nem hazudtolják meg a demokráciát.

 

Mit szól mindehhez a fővárosi önkormányzat?


- Amint megkaptuk a rendőrségi engedélyt, mentünk oda is egyeztetni. Tarlós István főpolgármester úr sajtófőosztály vezetőnője azzal kezdte, hogy Tarlós úr házon kívül lesz. Neki is elmondtam, hogy ha a főváros vezetője nem hajlandó tudomást venni arról, hogy ezer autó megbénítja Budapest közlekedését, akkor ez a főpolgármestert minősíti.

 

 

Milyen eredményt várnak a taxis tüntetéstől?


- Ha feltételezésekbe szeretnék bocsátkozni, és pozitívan szeretném megítélni a főpolgármester úr és a fővárosi vezetés hozzáállását, akkor azt mondom, hogy a demonstráció láttán a fővárosnak törvényi felhatalmazása lenne a kéréseinket teljesíteni. 2004 óta a törvénymódosítás következtében gyakorlatilag meg tudná lépni a hatóságilag rögzített ár fogalmának  a bevezetését Mégsem tette meg sem a korábbi, sem a mostani városvezetés. Nyilván erre vannak fikciók, hogy ezt eddig miért nem tették meg, ebbe, most nem mennék bele. Ha ezt most elérhetnénk, az nagyon nagy eredmény lenne, mert akkor lenne tárgyalási pozíciónk. Ha nem teszik meg, akkor erre van „B” tervünk és meg fogjuk oldani, hogy kellemetlen helyzetbe hozzuk a városvezetést. Nehéz helyzetben vagyunk, mert a demonstráció nem a polgárok ellen szól, és reméljük, hogy ezt meg is értik az emberek.  


21 éve a benzin drasztikus áremelkedése miatt volt taxis blokád, most erről nincs szó?


-Nem hoztuk ezt föl a kommunikációba, bár ez minket is elég keményen érint, hiszen 11 évvel ezelőtt lettek megállapítva a fuvarozási árak, azóta nem foglalkoztak ezzel. Akkor 260 forinton volt maximálva a tervezett üzemanyagár és ahhoz igazították a tarifákat. Most 400 forint körül van a benzinár, és ez jövő héttől 20 forinttal emelkedik Azóta nem nyúltak ehhez a számokhoz. Mi nagyon számítunk a szolidaritásra. Taxis blokádot még ha akarnánk se tudnánk csinálni, mert a Gyülekezési Törvény ezt nem teszi lehetővé, de egy közös szolidaritási akció azért jó lenne, mert még mindig a civil erőnek van a legnagyobb jelentősége. Én úgy gondolom, hogy az ország nincs jó helyzetben, az emberek belefáradtak, fásultak.  A civil társadalom – láthattuk vasárnap is – most kezd ébredezni a „mátrixából”, de ez Magyarországon nagyon nehezen indul.

 

 

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A legfontosabb jogaink munkavállalóként – Jobb tisztában lenni velük!
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bármennyire is szükségünk van a munkára, téves gondolat, hogy mi...
2024-03-21 16:49:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Milyen deszkát használjunk otthoni barkácsoláshoz?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, melyik felel meg igazán az igényeinknek és mivel a legkönnye...
2024-03-14 17:40:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmel...
Bővebben >>