. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Januártól új adó!
2011-06-30 16:08:49
Januártól új adó!

Januártól új adó!

A chips és a kóla, a jégkrémek, a levesporok,  az energiaitalok, a csoki,  a lekvár és  a legtöbb édesség, adóköteles lesz. Nem hamburgeradó lesz, hanem népegészségügyi termékdíj, ami kizárólag a túlzott cukor-, só- és koffeintartalmú ételek megadóztatását célozza.


A  zsíros vagy tartósítószerekben, adalékanyagokban, édesítőszerekben  gazdag ételek nem szerepelnek a listán, a kormány szerint egyelőre nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

A népegészségügyi termékdíjjal megadóztatott termékek  többnyire a nagy multinacionális élelmiszer-előállítókat és -forgalmazókat érinti, és a bevétel az Egészségvédelmi Alapba folyik majd be. Már az első évben 20-30 milliárd bevételt várnak a termékdíjból, és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár korábbi nyilatkozata szerint, részben ebből fedeznék az orvosok béremelését. Az adót az fizeti, aki a terméket gyártja,  importáru esetén pedig az első forgalomba hozó személynek kell megfizetnie. A terv szerint az új adónem teljes bevétele népegészségügyi célokat szolgál, de arról nincs hír, hogy a gyermekétkeztetés minőségének javítására is ebből a bevételből fedeznék a jövőben.


Az egészségtelen italok után  a gyártók literenként 15 forintot, az energiaitaloknál háromszáz forintot, a chipszek, snackek esetén kilogrammonként 400 forintot, míg az étkezési porok után kilogrammonként 500 forint adót fizetnek majd.


A fokozott egészségügyi kockázatokkal járó élelmiszerek fogyasztására kivetett termékdíjnak nevezett új adót a kormány azzal magyarázza, hogy egészséges életmódra ösztökéljen mindenkit, hiszen az állam feladata a betegek gyógyítása, a gyógyszerek, az ápolás, a kezelés, megoldása vagyis egy  társadalmi szintű probléma megoldása a cél.


Adókötelessé válik a legtöbb magas cukor, só, szénhidrát vagy koffein tartalmú étel és ital, a chipsek, az előregyártott és csomagolt sütemények, sós snack-ek és levesporok.


2012. január 1-jétől


Üdítőitalok: 15 forint/liter, ha cukortartalma meghaladja az 5g cukor/100 ml mennyiséget,
Energiaitalok:300 forint/liter, ha koffeintartalma meghaladja a 20 mg koffein/100 ml mennyiséget,
Csomagolt édességek: 250 forint/kilogramm, ha a hozzáadott cukrot tartalmazó csokoládé, csokoládé- és kakaótartalmú más élelmiszeripari készítmény, keksz, cukorkaáru, lekvár, kandírozott gyümölcs, vagy zöldség, cukrászati termék cukortartalma meghaladja a 25 g cukor/100 g mennyiséget,
Jégkrémek: 100 forint/kilogramm, ha cukortartalma meghaladja az 5 g cukor/100 g mennyiséget,
Sós snackek: 400 forint/kilogramm, ha a gabona, burgonya vagy olajos magvak felhasználásával készült, sütött vagy pörkölt, ízesített termék sótartalma meghaladja az 1g só/100g mennyiséget,
Étkezési porok esetében 500 forint/kilogramm, ha a levesek, mártások, ételalapok készítésére szolgál, sótartalma pedig meghaladja az 5 g só/100g termék határértéket.

 

A külföldre eladott termékekre az adó nem vonatkozik amit azzal magyaráz a kormány, hogy a mentesség oka, hogy ezen esetekben bizonyos, hogy a terméket nem Magyarországon fogyasztják el, így ez a fogyasztás Magyarországon népegészségügyi kockázatot nem jelent.


A cukrászdák, éttermekre és a gyorséttermek túl édes, vagy túl sós ételeire nem vonatkozik az új adó.

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>