. Ma Csongor napja van.
Elhunyt Czinner Antal professzor - gyermek belgyógyász főorvos
2011-10-09 10:15:20
Elhunyt Czinner Antal professzor - gyermek belgyógyász főorvos

Elhunyt Czinner Antal professzor - gyermek belgyógyász főorvos

Czinner Antal professzor -  a Heim Pál Gyermekkórház gyermek belgyógyász osztályvezető főorvosa, Tudományos Igazgatója, október 9-én örökre eltávozott. Orvosként, családfőként, és emberként is egyaránt sokaknak volt példaképe. Szerény, empatikus ember volt, híres szaktekintély, de azon kevesek közé tartozott, aki professzorként is  megtalálta a legegyszerűbb emberekkel is a közös hangot.


Orvosi tanulmányait a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán 1971-ben fejezte be. 1975-ben szerzett szakorvosi képesítést csecsemő- és gyermekbetegségekből. 1985-ben az orvostudomány kandidátusa tudományos fokozatot megszerezve, 1995-ben habilitált a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.


1981-ben került az I. Sz. Gyermekklinikára mint aspiráns, majd hamarosan a klinika tanársegédje lett. 1985-ben az Apáthy István Gyermekkórházban volt osztályvezető főorvos, majd 1988-ban igazgató főorvosi kinevezést kapott. 1994-ben nevezték ki a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Tanszék vezetőjévé. 1992-ben a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezetője, majd napjainkig Tudományos Igazgatója volt.


2002-től a SOTE  Egészségügyi Főiskolai Karánál, a Közegészségtani és Járványtani Intézet Gyermek- és Ifjúságegészségügyi Tanszék vezetője. 2004 óta a Családgondozási és Módszertani Tanszék vezetője volt, irányítva az egészségügyi gondozás és prevenció szak védőnő szakirány képzését. 1980 óta a főváros gyermekgyógyász szakfelügyelője. Munkáját 1992-ben Pro Urbe kitüntetéssel, 2004-ben Batthyány-Strattmann László-díjjal ismerték el. 

 

 

2011 júliusában a Semmelweis Egyetemen a Magyar Egészségügy Napján a névadó Semmelweis Ignácra emlékeztek születésnapjának 193. évfordulója alkalmából. A tanszékvezetésről leköszönő öt professzor között Dr. Czinner Antal is átvehette munkássága méltatása után az arany pecsétgyűrűt.


A Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT) évente megrendezett, 55. Nagygyűlésén Pécsen a PTE Gyermekgyógyászati Klinika szervezésében, 2011. szeptember 1-3. között a Schöpf-Mérei emlékérmet prof. Dr. Czinner Antal, a Heim Pál kórház tudományos igazgatója kapta munkássága elismeréseként.

 

 

Czinner professzor tagja volt a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumnak, a Magyar Arterioszklerózis Társaság gyermek szekciójának, valamint a Magyar Európai Elhízástudományi Társaságnak. A Háziorvosi Szemle, a Gyermekorvos Továbbképzés, valamint a Metabolizmus című szaklapokban pedig szerkesztőbizottsági tagként dolgozott.


Halála hatalmas veszteség a magyar orvostársadalomnak. 65 éves lett volna november 9-én.

 

Czinner professzor a gyermekek iránti elkötelezettsége mellett, a gyermekkori elhízás elleni küzdelem legnevesebb szaktekintélye volt.  A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének 22. szakmai konferenciáján, november 26-án szombaton, már nem tudja megtartani remek előadását "Az esszenciális zsírsavak szerepe a gyermekek fejlődésében".  Utolsó megörökített előadása ITT látható.
 

Könyvei és publikációi a gyermekgyógyászat bibliájává váltak. Czinner doktornak szívügye volt támogatni minden olyan tevékenységet, amely gyerekekről, a gyerekekért szólt, legyen az orvosi, vagy emberi segíteni akarás. A "Tanár Úr" híres volt arról, hogy nem volt olyan nap a héten, amin  ne ellenőrizte volna kis betegeit, de különleges figyelmet szentelt a fiatal orvosok nevelésének is. Munkáját a mély szakmai alázat, a precizitás, a kollegialitás, és a gyermekorvosok munkájának megbecsülése jellemezte. Ezt várta el a fiataloktól is.

 

Fájdalmas minden búcsú, minden búcsúzás. Fájdalmasabb talán akkor, ha olyan ember távozik az élők sorából, aki maga után olyan űrt hagy, amely pótolhatatlannak tűnik.  Tanár úr, sose felejtünk!

 

 

Temetése 2011. október 11-én kedden,  12 órakor lesz a Kozma utcai  temetőben.

További híreink
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>